Judotreningen

KOM I GANG MED JUDO

Utstyret som trengs for å trene judo er en judodrakt som er laget av vevd bomull og som er meget slitesterk.

Drakten består av bukse og jakke, og de fleste klubber formidler kjøp av drakter. Jenter bruker hvit t-skjorte under jakken.

Jakken blir holdt sammen av et belte som legges to ganger rundt livet og knyttes med knute foran. Draktene er hvite, men i konkurranser benyttes også blå drakter for lettere å kunne skille motstanderne fra hverandre.

I judo benyttes det ikke sko, man trener barbeint. For at treningspartneren eller en selv ikke skal risikere skader må smykker, klokker og slikt tas av før trening. Kortklipte negler på fingre og tær samt god hygiene er selvsagt også viktig.

Treningene starter og slutter alltid med at elever og trenere hilser på hverandre. Dette kan gjøres sittende eller stående. Elevene danner ei linje vendt mot trenerne. Hilsningen gjøres for å vise respekt for hverandre.

Treneren hilser på elevene for å takke for at de vil komme og trene, mens elevene hilser på treneren for å takke for at han eller hun vil komme og trene dem.

Man hilser ved å bøye hodet og overkroppen og ser ned i matta. Man skal ikke se motstanderen i øyene under hilsing, dette betyr at man ikke stoler på og respekterer vedkommende.

DOJO-REGLER

Dojo er det japanske ordet for treningslokalet, og er en betegnelse som brukes i kampsporter.

Det er vanlig i kampsportklubber å ha et sett med dojo-regler som gjelder for medlemmene når de er i dojoen.

Det finnes flere varianter av dojo-regler.

INNDELING AV TEKNIKKENE I JUDO

KAST-TEKNIKKER (NAGE WAZA)

 • Stående teknikker (tachi waza)
  • Håndteknikker (te waza)
  • Hofteteknikker (koshi waza)
  • Fot-teknikker (ashi waza)
 • Offerteknikker (sutemi waza)
  • Baklengs offerteknikker (ma sutemi waza)
  • Sideveis offerteknikker (yoko sutemi waza)

Gruppeinndelingen av kastene sier noe om hvordan man utfører teknikken. Kast-retningen på de stående teknikkene kan være forover over ryggen til den som kaster, bakover eller til siden.

Offerteknikkene baserer seg på at den som skal utføre teknikken må ofre sin egen posisjon, henholdsvis bakover og til siden, for å utføre teknikken.

KONTROLLTEKNIKKER (KATAME WAZA)

 • Holdeteknikker (osaekomi waza)
 • Halslåsteknikker (shime waza)
 • Armlåsteknikker (kansetsu waza)

Holdegrep er en gruppe kontrollteknikker for å holde motstanderen på ryggen. Utøveren som holder må kontrollere sin motstander og holde dennes rygg, begge skuldre eller en skulder i kontakt med matta.

Utøveren som har holdetaket må ikke få bena eller kroppen kontrollert av motstanderen. Holdegrepene er mange og forskjellige og alle har en eller flere måter som kan brukes til å komme seg løs – frigjøringer.

Halslåsteknikker og leddmanipuleringsteknikker (armlås) læres kun til utøvere over 16 år. Grunnen til det er at feil utført teknikk kan medføre skade på motstanderen. Selv for voksne utøvere er det viktig at disse teknikkene utføres rolig og kontrollert, og man skal slippe umiddelbart når motstanderen gir seg.

FALLTEKNIKK

For at vi ikke skal skade oss når vi trener judo er fallteknikk noe av det første vi lærer.

Fallteknikk kan utføres i alle bevegelsesretninger, forover, bakover og til sidene. Fallteknikken skal bremse fallet slik at en ikke skader seg når en blir kastet.

Ved å fordele trykket ut over et stort område samtidig som man ruller vil ikke fallet stoppes så fort.

GREPSTEKNIKK OG BALANSEBRUDD

Et godt grep i motstanderen er viktig for å få til en kastteknikk.

I et standardgrep tar man tak med den ene hånden i nedre del av ermet til motstanderen og den andre hånden i motsatt krage. Å kaste en motstander som står stødig er vanskelig.

For å klare å kaste en motstander uten å bruke for mye krefter må man enten bruke den ubalansen motstanderen er i eller aktivt gjøre noe for å få motstanderen ut av balanse.

Balansebruddet kan gå i alle retninger: forover, bakover, til siden eller skrått forover eller bakover.